Çin’den, O Şirketlere Yaptırım!

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tayvan bölgesine yapılan silah satışının “tek Çin” ilkesini ihlal ettiği ve ABD ile diplomatik ilişkilerin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri’ye aykırı olduğu belirtildi. Açıklamada, Çin’in, Yabancı Yaptırımlarla Mücadele Yasası uyarınca, General Atomics Aeronautical Systems ve General Dynamics Land Systems şirketlerine yaptırım kararı aldığı kaydedildi. Yatırım kapsamında söz konusu şirketlerin Çin’deki menkul ve gayrimenkul varlıklarının dondurulacağı, üst düzey yöneticilerinin Çin’e girişlerinin ise yasaklanacağı belirtildi. Bu yaptırım kararı, ABD Başkanı Joe Biden’ın şubat ayında Tayvan’a 75 milyon dolarlık ilave silah satışına onay vermesinin ardından geldi.

TAYVAN’A SİLAH SATIŞI KRİZİ DERİNLEŞİYOR

General Dynamics Land Systems, Amerikan yapımı Abrams tanklarının Tayvan ile ortak üretimini gerçekleştiriyor. Predator ve Reaper gibi insansız hava aracı modelleri üreten General Atomics Aeronautical Systems ise Tayvan ordusuna “SkyGuardian” adı verilen “MQ-9B” tipi askeri dronları Amerikan ordusu aracılığıyla satıyor.Pekin yönetimi, Washington’ın Ağustos 2023’te Tayvan’a 500 milyon dolarlık F-16 kızılötesi arama takip sistemi ve ilgili ekipmanın satışına onay vermesinin ardından, bu donanımların tedarikçisi olan ABD’li savunma sanayi şirketleri Lockheed Martin ile Northrop Grumman’a yaptırım uygulayacağını bildirmişti.

ABD, TAYVAN’A SAVUNMA DESTEĞİNİ ARTTIRIYOR

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının (DSCA), Aralık 2023’te Tayvan’ın Komuta, Kontrol, Haberleşme ve Bilgisayar (C4) kapasitesini sürdürmesi için 300 milyon dolar değerinde daimi tedarik ve donanım desteği sağlanacağını duyurmasının ardından ise bu donanımları sağlayan BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat ve Data Link Solutions isimli 5 Amerikan savunma sanayi şirketine yaptırım kararı alınmıştı.

Çin’in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, “tek Çin” ilkesini vurgulayarak kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan’a silah satışına karşı çıkıyor.